Kinderoftalmologie

Kinderoftalmologie richt zich op het evalueren en behandelen van oogproblemen die specifiek zijn voor kinderen, waaronder:

  • Amblyopie (lui oog): Een aandoening waarbij één oog, met normale bouw en uitzicht, minder goed kijkt omdat de verbinding met de hersenen zich niet goed heeft kunnen ontwikkelen.
  • Strabisme (scheelzien): Dit is een afwijking van de stand van de ogen. De ogen zijn niet op hetzelfde punt gericht. Dit kan voorkomen bij kinderen en volwassenen.
  • Brekingsafwijkingen: Dit omvat bijziendheid (myopie), verziendheid (hypermetropie) en astigmatisme, die van invloed kunnen zijn op het vermogen van het kind om   objecten op verschillende afstanden scherp te zien. Mogelijks is hiervoor een brilaanpassing aangewezen.
  • Ooginfecties: Infecties zoals conjunctivitis (rode ogen), keratitis en uveïtis kunnen de ogen van kinderen aantasten en een vroege behandeling vereisen

Het gezichtsvermogen speelt een essentiële rol in de ontwikkeling en het welzijn van kinderen, en het is belangrijk om eventuele oogproblemen te voorkomen, vroegtijdig te diagnosticeren en te behandelen. Bekijk ook de preventiecampagne van de Belgische werkgroep myopie. Wanneer er sprake is van progressieve myopie dan wordt er een myopiebehandeling opgestart door een combinatie van aanpassing van de levensstijl, het gebruik van Atropine oogdruppels, aangepaste brilglazen of een combinatie hiervan.

Ons team van kinderoogartsen en orthoptisten begrijpt de unieke behoeften en gevoeligheden van jonge patiënten en streeft ernaar om een comfortabele en ondersteunende omgeving te bieden. We gebruiken kindvriendelijke onderzoeksmethodes om nauwkeurige evaluaties uit te voeren en op maat gemaakte behandelplannen te ontwikkelen voor elk kind, in samenwerking met onze orthoptisten en optometristen.

Meestal krijgt uw zoon/dochter bij een eerste afspraak oogdruppels toegediend. Deze moeten minimaal een halfuur inwerken, waardoor de wachttijd wat kan oplopen. Uw kind zal door de onderzoeksdruppels gedurende enkele uren iets waziger zien.

U kan uw kind alvast voorbereiden aan de hand van het boekje ” De oogarts ” : klik hier om het boekje in PDF te bekijken Bij kinderen van 3 jaar gaan we meestal de Kay Pictures test uitvoeren. U kan al eens spelenderwijs de plaatjes oefenen (zie afbeelding). Vanaf de leeftijd van 5 jaar werken we met de Keeler Logmar test (zie afbeelding).