Refractieve lensvervanging

 

Refractieve Lensvervanging of – Exchange (RLE)

Bijziendheid (myopie of een min afwijking), verziendheid (hypermetropie of een plus afwijking) en cilinderafwijkingen (astigmatisme) zijn veel voorkomende brekingsafwijkingen aan de ogen. Ze verminderen het zicht, maar kunnen meestal goed gecorrigeerd worden, hetzij met een bril of contactlenzen, hetzij met refractieve laser of refractieve lenschirurgie. Refractieve chirurgie maakt de patiënt minder of niet meer afhankelijk van een bril of contactlenzen. Hiervoor kunnen uiteenlopende argumenten zijn:

  • Het niet meer verdragen van contactlenzen door bv droge ogen
  • Sport- of beroepsoverwegingen
  • Comfort redenen
  • Cosmetische redenen
  • Een bril met sterke glazen vervormt het beeld, vooral naar de rand van het glas toe

Welke vormen van refractieve lenschirurgie zijn er?

  1. Lensimplantatie: het plaatsen van een zachte kunstlens voor de eigen natuurlijke lens (ICL)

Deze techniek wordt vooral toegepast bij mensen tussen 21 en 45 jaar en kan myopie (vanaf -2D), hypermetropie (vanaf +2D) en astigmatisme (vanaf -0,75D) behandelen.  Via een kleine incisie aan de rand van het hoornvlies wordt een kleine corrigerende kunstlens, in biocompatibel materiaal, in het oog geplaatst, tussen het regenboogvlies en de eigen ooglens. Deze ICL (Implantable Collamer Lens) wordt door het oog heel goed verdragen.

  1. Lensvervanging: het vervangen van de natuurlijke lens door een kunstlens (RLE)

Deze techniek wordt vooral toegepast bij mensen ouder dan 45-50 jaar met myopie, hypermetropie of astigmatisme in combinatie met leesproblemen. Via een kleine incisie aan de rand van het hoornvlies wordt de eigen natuurlijke lens verwijderd uit het lenszakje, net zoals bij een cataractingreep. In het eigen lenszakje wordt dan een nieuwe kunstlens geplaatst. De keuze van deze lens zal je kijkcomfort na de ingreep mee gaan bepalen. 

Welke soorten implantlenzen bestaan er?

De monofocale implantlens geeft een goed  zicht zonder bril of contactlenzen op één bepaalde afstand. Dit kan veraf zijn, op een intermediaire afstand of kortbij.  De meeste mensen kiezen voor een goed vertezicht zonder bril omdat dit bv. aangenamer is om te sporten of auto te rijden. Mensen met een milde bijziendheid/myopie, die vaak hun bril afzetten om te lezen of in huis rond te lopen, kiezen vaak om deze milde bijziendheid te behouden.

De multifocale implantlens geeft een goed zicht zonder bril of contactlenzen op 3 afstanden, namelijk veraf, intermediair én kortbij. Dit is een type implantlens met heel wat voordelen, maar ook wat nadelen. Er is namelijk een verlies van contrast, vooral voor de visus veraf. Je kan ook halo’s (lichtkringen rond een lichtbron) en strooistralen zien. Of je hier al dan niet last van zal hebben is niet goed te voorspellen. Er treedt ook een hersengewenning op over verloop van een aantal maanden die deze nevenwerkingen minder uitgesproken maakt. 

De EDOF lens is een implantlens met een “extended depth of focus”. Deze lens geeft een scherp zicht voor ver, zonder bril of contactlenzen maar geeft ook ondersteuning op de tussenafstanden. Dit echter zonder de halo’s, strooistralen e.d. van trifocale implantlenzen. Patiënten met dit type implantlens kunnen goed veraf zien en zien ook het dashboard bij het rijden, het eten in hun bord, kunnen zich scheren zonder bril, zien hun gps bij het fietsen en dergelijke. Na implantatie van dit type lenzen zijn mensen vaak voor 80 % van hun activiteiten onafhankelijk van een bril, maar hebben ze nog een kleine leesbril nodig.

Hoe weet ik welk type lens ik moet kiezen?

Welk type lens, of welke combinatie van lenzen, het meest geschikt is voor u, hangt van zeer veel factoren af.  Je huidige brilsterkte, het al dan niet dragen van contactlenzen, je hobby’s, je leeftijd, het al dan niet tolereren van monovisie, je algemene gezondheid en de gezondheid van uw oog, het al dan niet verdragen van halo’s e.d., je persoonlijkheid, … : het zijn allemaal factoren die meespelen in het beslissingsproces dat je samen met je oogarts zal maken. Tijdens het vooronderzoek wordt dit met je besproken, evenals de mogelijke voor- en nadelen en de risico’s. 

Wat is de kostprijs van een RLE?

De kostprijs is erg verschillend naargelang welke type implantlens geplaatst wordt.  Het betreft een niet terugbetaalde ingreep, zonder tussenkomst van je ziekenfonds of hospitalisatieverzekering.

Hoe verloopt de ingreep? Hoe verloopt de nazorg? 

Dit wordt rustig met je besproken tijdens je lensconsult en het eventueel aanvullend preoperatieve onderzoek.

Wat zijn de risico’s van een RLE?

  • over- en ondercorrectie
  • halo’s en nachtblindheid
  • infectie en inflammatie
  • verhoogde oogdruk
  • zwelling van het hoornvlies
  • zwelling van het centrale netvlies
  • overgevoeligheid voor licht